Een aantal jaren geleden ontmoette ik Michele en zijn broer Fabio in hun wijngaard in Zuid-Italië. Alles met de hand, noeste arbeid en met veel passie.


PAREL VAN AMELAND

Toen ik hun wijnen proefde dacht ik aan mijn oude droom: als ik ooit nog eens een ‘Amelandwijn’ ga uitbrengen heb ik die gevonden. Bij het proeven associeerde ik de wijnen meteen met het eilandleven. De witte wijn, met de zuivere ziltige frisheid, zoals je die wilt drinken op een Waddeneiland in de zee. De rode wijn, met z’n volheid en subtiele kracht: het landleven op Ameland waar het kan stormen en woest tekeer kan gaan. Wat een wijnen! Als sommelier ben ik heel trots dat samen met mijn vrienden Michele en Fabio de ‘Ameland Parel Serie’ nu echt kan uitbrengen!


De witte wijn wordt gemaakt van de Coda di Volpe druif, ook een autochtone Italiaanse druif, die frisheid combineert met materialiteit. De druiven voor de Rode Parel komen van oude wijnstokken (sommige zijn meer dan 70 jaar oud), wat de wijn extra diepte en dimensie geeft.


 

De Coda di Volpe druif is een van de oudste druivenrassen van Italië en lange tijd (onterecht) ‘vergeten’ geweest. Nu weer in opkomst.


De druiven voor de Rode Parel komen van oude wijnstokken (sommige zijn meer dan 70 jaar oud), wat de wijn extra diepte en dimensie geeft. De hoogte van de wijngaarden is ook cruciaal, want de elegantie die deze wijn heeft is ook dankzij het verschil tussen de temperatuur overdag (36-38 graden) en 's nachts (16-18 graden).


 

Samen met de Italiaanse broers ontwikkelde ik de Ameland Parel Riserva 2012 DOCG. Een mooie geconcentreerde, rijpe Taurasi 'Dé Barolo van het zuiden'